Sterren in Google resultaten laten zien

Sterren in Google resultaten laten zien, hoe doe je dat?

Sterren in Google resulaten

Je bent beoordeeld door je klanten, en wilt nu de sterren in Google laten zien. Hoe je dat doet lees je in dit artikel.

Sterren in Google resultaten laten zien
Sterren in Google resultaten laten zien

Waar komen die sterren in Google eigenlijk vandaan?

De sterren die je in Google ziet verschijnen, bestaan uit gestructueerde data. Om precies te zijn is dit metadata die in de schema.org bibliotheek staat omschreven. Schema.org is een initiatief van Google, Bing, Yahoo! en Jandex (tevens de grootste globale zoekmachines, zoals je wellicht weet als je al langer bezig bent met SEO). In deze bibliotheek staan alle actuele metadata die de zoekmachines gebruiken om rich snippets (en dus sterren) weer te geven in zoekresulaten. In dit artikel maken we gebruik van de JSON-LD standaard.

Het <head> element

Indien je basiskennis hebt van HTML, dan heb je vast eerder gehoord van het <head> element. Toch nog even in het kort:  het <head> element is een container in de HTML-pagina die alle metadata bevat. Echter wordt deze metadata niet visueel weergegeven op de pagina, maar wordt gebruikt om zoekmachines te vertellen waar jouw pagina over gaat.

De JSON-LD code (rich snippet) code moet ook in de <head> sectie van je website geplaatst worden. Dit kan door middel van een plugin als: AddFunc Head & Footer Code (of door middel van een optie die in je theme is ingebouwd). Het voordeel van de eerder genoemde plugin is dat hij je de mogelijkheid geeft om zowel sitewide (op elke pagina) als per individuele pagina metadata toe te voegen.

Stel dat je een artikel hebt geschreven, en mensen hebben jou laten weten dat ze hier wat aan hebben gehad. Kun je deze informatie verwerken. Zie het onderstaande voorbeeld:

<script type="application/ld+json">
{
 "@context": "http://schema.org/",
 "@type": "CreativeWork",
 "name": "Sterren in Google resultaten laten zien, hoe doe je dat?",
 "aggregateRating": {
 "@type": "AggregateRating",
 "ratingValue" : "5",
 "ratingCount": "12",
 "reviewCount": "12"
 }
}
</script>

Een handige tool hiervoor is: JSON-LD Aggregate Rating Generator (geeft ook uitleg voor de waarden die je in moet vullen). Zodra je deze code hebt aangemaakt plak je hem in de <head> sectie van je website. Vervolgens stuur je de URL op naar Google. Zodra je website weer gecrawld is zal Google de data meenemen en deze verwerken in de weergave van de zoekresultaten!

Effect op je rankings? Nee en ja.

Of rich snippets invloed hebben op je ranking is niet helemaal duidelijk. Wat wel een feit is, is dat zoekresultaten die weergegeven worden met meer metadata dan alleen de Titel, Breadcrumbs en omschrijving, een hogere CTR hebben! Indirect zal het dus wel invloed hebben op je rankings. Dat is natuurlijk uitgaande van kwaliteit content en een laag bouncepercentage.

Hulp nodig bij je SEO en Snippets?

SEO voor jouw website uitbesteden? Onderzoek laten doen naar laaghangend SEO fruit, of rich snippets laten plaatsen? Laat je vrijblijvend adviseren en neem contact op (dit kan ook via onze Facebook pagina).